first_img Year:  CopyLodging, Apartments, Social Housing•Paris, France Lodging Passage de Melun / Gaëtan Le Penhuel Architecture ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/627861/passage-de-melun-gaetan-le-penhuel-architecture Clipboard “COPY” Architects: Gaëtan Le Penhuel Architecture Area Area of this architecture project photographs:  Sergio GraziaPhotographs:  Sergio Grazia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/627861/passage-de-melun-gaetan-le-penhuel-architecture Clipboard “COPY” 2014 Area:  980 m² Area:  980 m² Year Completion year of this architecture project Projectscenter_img Passage de Melun / Gaëtan Le Penhuel ArchitectureSave this projectSavePassage de Melun / Gaëtan Le Penhuel Architecture 2014 CopyAbout this officeGaëtan Le Penhuel ArchitectureOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsHospitality ArchitectureLodgingResidential ArchitectureHousingApartmentsSocial HousingParisHousingHotels and RestaurantsResidentialFrancePublished on May 08, 2015Cite: “Passage de Melun / Gaëtan Le Penhuel Architecture” 07 May 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodClick Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownAcousticKvadrat AcousticsAcoustic Panel System in AMOREPACIFIC HeadquartersStonesCosentinoSilestone® Surfaces – Loft SeriesWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt PlazaTiles / Mosaic / GresiteLove TilesPorcelain Tiles – NestAluminium CompositesMetawellAluminum Panels for Interior DesignMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Double Lock Standing SeamStoolsWilkhahnOffice Stool – Aline-SBulbs / Spots / Wall LightsUniosHorticultural Luminaire – Kobe FloMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs FRANCILIA Main Contractor: Year:  Partners:TECH/M&GClient:RIVPBudget:3 M€City:ParisCountry:FranceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Sergio GraziaText description provided by the architects. The neighbourhood and Passage de MelunIdeally located in a working-class neighbourhood with varied urban fabric near Buttes Chaumont, this site is in a quiet small street, not far from the shops on Rue de Meaux. Passage de Melun is a dense, narrow, small street, with buildings reaching an average height of 20 metres or six storeys.Save this picture!© Sergio GraziaThe plotAlthough the plot is difficult, because it is small (30 metres wide by 12 metres deep) with no garden, it has major assets because of the possibility of reaching an agreement for sharing a court area with the adjacent project. This is a golden opportunity to create an efficient, generous, contemporary block plan that contributes to the profile of the street as well as to the quality of the apartments and the neighbourhood.Save this picture!Floor PlanProfile of the streetBased on the assumption that, in a dense urban area, it is more pleasant to live on an upper floor, we built vertically up to the sixth floor level. The view of the Eiffel Tower from the fifth and sixth floor, highlighted by the property developer, was also a convincing attraction for our “social housing” scheme. This idea inspired us to create two small, smooth “tower blocks”, separated by a gap in which trees are planted. This gap, crossed by “footbridge-balconies”, lets the sun into the street from the south side and allows neighbours to enjoy views deep into the inner court space. This beam of sunshine shining onto the footpath across the street guarantees the lasting quality and the balance of the new profile of the street, which would have otherwise been plunged into the shadow of this new project.Save this picture!© Sergio GraziaOur scheme takes inspiration from the context by making maximum use of a small plot, but, in return, provides it with a sunny garden that is enjoyed by both residents of our project and passers-by. Our typical floor plan minimises the impact of the floor landing by serving two adjacent 2-bedroom and 3-bedroom apartments as well as a third apartment that is accessed via a footbridge-gallery that also acts as a private balcony.Save this picture!© Sergio GraziaREAL HOUSING QUALITYHomesOur approach consists of giving every apartment all the features of high-quality architecture in a relatively high-density setting, whatever the type of housing unit, from 2-bedroom to 4-bedroom:Save this picture!© Sergio Grazia- large windows. – 3-bedroom through apartments (opening onto two opposite sides), 2-bedroom corner apartments on the south and east, and 4-bedroom apartments opening onto three sides. – well-proportioned, very pleasant living rooms giving onto balconies and patios – large bedrooms that can easily accommodate additional functions – spacious, well-lit kitchens, directly connected to balconies, with a real space for meals.Save this picture!© Sergio GraziaThese comfortably-sized balconies guarantee their lasting functional qualities and ensure the occupiers’ attachment to their apartments. There are duplex apartments on the 5th and 6th floor.Save this picture!SectionCommon areas on ground floorThe winter garden entrance lobby, which occupies the entire area between the street and the inner court area, is a generous through space and meeting-place. Its simple shape makes it easy to maintain. We planted a stratum with trees in this area, forming dense greenery that is visible from everywhere. The floor is covered with purple resin and the V-columns that lift the building off the ground are in unsurfaced exposed concrete.Save this picture!© Sergio GraziaTwo closed spaces contain the bicycle room and the room for gardening equipment. The scheme is enveloped in an iridescent metal “skin” (made up of 50 cm wide by 2.60m high cladding panels in Gold Perla powder-coated aluminium, produced by Arcelor Mittal) which changes colour according to the variations of light and the seasons. In this scheme, we reconcile contemporary architecture with the functional quality and everyday comfort of a small apartment building.Project gallerySee allShow lessPasso Novita / Oska&PartnersSelected ProjectsArchDaily Founders to Discuss Globalization and “Going Viral” at AIA Convention 2015EventProject locationAddress:Paris, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share France ArchDaily Save this picture!© Sergio Grazia+ 12 Sharelast_img read more