first_img “COPY” Houses Year:  Design Team:Brent Dunn, Katharina HendelEngineering:Northrop EngineeringCity:ColedaleCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Shantanu StarickText description provided by the architects. Between Escarpment and the Sea. Coledale, located between the Illawarra Escarpment and the Pacific Ocean, is an area undergoing gentle transformation, where miner’s cottages jostle with more recent homes. The brief asked to accommodate a creative family of four and to provide a smaller second dwelling to share the wonderful locale with extended family, friends and guests.Save this picture!© Shantanu StarickThis project is built on a constrained corner block, where a steep south facing slope, ocean views and solar access are all at odds with one another. In response, and drawing from the geological strata on this coastline, a new raised ground plane and elevated deck was developed, providing refuge and prospect for the occupants. Below this, the garage, storage areas and a second, smaller dwelling on the street corner are accommodated. Atop, sits the larger volume of the main house, running North – South, creating a courtyard with its eastern aspect toward the Tasman Sea.Save this picture!© Shantanu StarickAscent to the elevated podium, via a concrete stair under the transparent balcony, is similar to nearby ascents up the escarpment through the canopy of the rainforest. This platform invites landscape in and welcomes community; for the morning surf check, a casual wave to neighbours and sunset drinks. Afternoons are spent in the corner windows, reading and watching the sea. Friends drop in.Save this picture!Ground floor planGathering here is relaxed. Robust materials accept sandy feet and children playing. The West facade is composed of strong vertical blades, cranked to the North to collect sun and protect from afternoon heat, while the East facade guides views, and filters light through a transparent, planted verandah forming a close connection to changing light throughout the day. The project demonstrates how a dual occupancy development can relate intimately to its street and landscape location, while providing amenity and privacy for both dwellings.Save this picture!© Shantanu StarickFrom the street, the second, smaller dwelling, called the Jenga House due to its stacked timber facade, is articulated as separate volume from the home, to break down scale, and to enable it to stand with its own personality. Those stacked timber walls recall drying stacks in local timber yards, and erosion in nearby ocean cliffs. Their materiality is driven by an exploration of cheaper rough-sawn pine as external layer.Save this picture!Cross sectionThe main house and its layers of enclosure in hardwood relate to the tall forests and craggy cliffs of its escarpment backdrop, while its shell is sheeted in ubiquitous FC cladding. Materiality is influenced by both the landscape and the traditional local beach houses. A team of local makers enabled the exploration of materiality and detail specific to its particular environment and the owners, while the client was also a major contributor. In imagining the project, but also in taking on large parts of the building works they had a huge influence on the outcome.Save this picture!© Shantanu StarickDetailing is direct and simple; and material choices prefer the least expensive possible for the required performance. Basic construction materials were used as finished products – such as pine stacked timber walls and recycled concrete landscaping walls. The project utilises solar passive design principles in a unique way and seeks to maximise green space on a very tight site. Vertical facades and boundary walls are designed to support climbing plants over time.Save this picture!© Shantanu StarickNatural lighting throughout, and adaptable openings ensure cross ventilation when needed and a reduced energy footprint. Elements such as recycled concrete blocks made of waste from the concrete plant as boundary walls further reduce footprint. Under the escarpment, close to the sea, this new home and secondary dwelling explores landscape, light and a sense of community.Save this picture!© Shantanu StarickProject gallerySee allShow lessAtrium of Holy Angels Mausoleum / Harmer ArchitectureSelected ProjectsLMCC’s Arts Center / Pei Cobb Freed & PartnersSelected Projects Share Blade House / Takt Studio 2018 Save this picture!© Shantanu Starick+ 22Curated by Paula Pintos Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/927457/blade-house-takt-studio Clipboard “COPY” Blade House / Takt StudioSave this projectSaveBlade House / Takt Studio Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/927457/blade-house-takt-studio Clipboard CopyHouses•Coledale, Australia ArchDaily Area:  282 m² Year Completion year of this architecture project Photographs Manufacturers: GRAPHISOFT, James Hardie Australia, AHJ, ROGER SELLER, TOVO Lighting, TossB, CSR Barestone, Forest Furniture, Obeco – La Rochere, Paiano Custom Kitchens Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Australia Photographs:  Shantanu Starick Manufacturers Brands with products used in this architecture project Architects: Takt Studio Area Area of this architecture project CopyAbout this officeTakt StudioOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOn FacebookColedaleAustraliaPublished on October 31, 2019Cite: “Blade House / Takt Studio” 31 Oct 2019. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more